گزارش كاراموزي پتروشيمي شرح پروسس واحد وينيل استات

دسته بندي : فنی و مهندسی » صنایع
گزارش كاراموزي پتروشيمي شرح پروسس واحد وينيل استات در 102 صفحه ورد قابل ويرايش


فهرست مطالب :

عنوان صفحه

1 پتروشيمي اراک در يک نگاه 7

2 ساختار و نمودار سازماني 12

3 واحدهاي مجتمع 13

4 معرفي نواحي مختلف پتروشيمي اراک 14

5 کنترل اقلام ورودي 19

6 شرح مختصر فرآيند واحد و نيل استات 22

7 کنترل وروديها 23

8 شرح پروسس 28

v واکنش ( بخش 10) 28

v بخش CO2 زدائي ( بخش 20) 45

v اساس پروسس 45

v شستشو دادن با آب و پرچ کردن 46

v جاذب CO2 47

v غربال کننده CO2 48

v صافي کربنات 2007-F-31 49

v تزريق مواد ضد کف 49

v مخزن آماده سازي و پساب کربنات 50

v تانک ذخيره کربنات 2002-TK-31 50

v تقطير ( بخش 30) 50

v ستون آزئوترييک 3002-T-31 50

v ستون جريان جانبي 3002-T-31 55

v ستون اتيل استات 3002-T-31 56

v ستون آبگيري 3004-T-31 57

v ستون عريان کننده آب 3005-T-31 59

v ستون مواد سبک 3006-T-31 60

v ستون ونيل استات 3007-T-31 61

v غلظت دي استانها ، پليمرها و ترکيباتي با نقطه جوش بالا 62

v سيستم ممانعت کننده 64

v سيستم تخليه 65

v انبار ذخيره مياني ( بخش 40) 65

v انبار نهائي محصول و بارگيري ( بخش 50) 66

v سيستم مشعل گاز (بخش 60) 67

v بخار و سيستم کندانس ( بخش 70) 67

v واحد Utilities ( بخش 80) 68

9 پيوست 1 (دستور العمل هاي عمومي براي جلوگيري از حوادث )69

10 پيوست 2 (مواد شيميايي خطرناک واحد ) 78

11 پيوست 3 ( علائم اختصاري مواد در واحد VA) 107


پتروشيمي اراك در يك نگاه

هدف :

ايجاد يك مجتمع پتروشيمي جهت توليد مواد پايه اي و مياني با استفاده از خوراك اصلي نفتا و تبديل آنها به فراورده هاي نهايي پليميري و شيميايي.

سهامداران :

شركت ملي صنايع پتروشيمي

شركت سرمايه گذاري بانك ملي ايران

شركت مديريت سرمايه گذاري بانك ملي ايران

سازمان تامين اجتماعي

سازمان بازنشستگي كشوري

شركت سرمايه گذاري كشوري

شركت سرمايه گذاري تدبير

ساير سهامداران

سرمايه نقدي : 600 ميليارد ريال

توليدات :

در ظرفيت كامل توليدات مجتمع بالغ بر 1138020 تن مواد پايه اي .مياني و نهايي مي باشد كه نياز بخش وسيعي از صنايع داخلي را تامين و مازاد فراورده ها به خارج از كشور صادر مي شوند .

تاريخچه و انگيزه احداث :

مجتمع پتروشيمي اراك يكي از طرحهاي زيربنايي و مهم مي باشد كه درراستاي سياست هاي كلي توسعه صنايع پتروشيمي و با اهداف تامين نياز داخلي كشور و صادرات ايجاد و به بهره برداري رسيده است .

اين طرح درسال 1363 به تصويب رسيده است و پس از طي مراحل طراحي و نصب و ساختمان در سال 1372فاز اول مجتمع در مدار توليد قرار گرفت در ادامه كار به منظور بهبود مستمر و توليد بيشتر و متنوع تر واحدهاي ديگر مجتمع تكميل و واحد اتوكسيلات به عنوان آخرين واحد مجتمع در سال 1382 راه اندازي و در مدار توليد قرار گرفت . از سال 1379 همزمان با تكميل واحدها طرحهاي توسعه اي مجتمع نيز با هدف افزايش ظرفيت مجتمع آغاز گرديده است . از سال 1378 با تصويب هيات مديره و پس از بررسي هاي دقيق و عملكرد مجتمع . شركت در بازار بورس پذيرفته شد و واگذاري سهام آن آغاز گرديد .

اهميت توليدات مجتمع :

از مشخصه هاي استثنايي مجتمع پتروشيمي اراك استفاده از دانش هاي فني . تكنولو‍ژي فرايندهاي پيشرفته مي باشد . توليدات مجتمع بسيار متنوع و عمدتا" گريدهاي مختلف را شامل مي شوند . از لحاظ انتخاب خطوط توليد كمتر مجتمعي را مي توان يافت كه مانند مجتمع پتروشيمي اراك تركيبي از توليدات پليمري و شيميايي ارزشمند و حتي شاخه خاصي از توليدات نظير سموم علف كشها را يك جا داشته باشد . مجتمع پتروشيمي اراك از لحاظ تنوع ارزش فراورده ها و نقش حساس آن در تامين نياز صنايع مهم كشور كم نظير مي باشد .

خوراك مجتمع :

خوراك اصلي مجتمع نفتاي سبك و سنگين است كه از پالايشگاههاي اصفهان و اراك از طريق خط لوله تامين مي شود . خوراك ديگر مجتمع گاز طبيعي است كه از خط لوله سراسري مجاور مجتمع اخذ مي گردد . ضمنا"حدود 6000 تن آمونياك و حدود 350 ميليون متر مكعب در سال مصرف گاز طبيعي مجتمع مي باشد كه از خط سوم سراسري تامين مي گردد و حدود 153000 تن در سال اكسيژن براي مجتمع مورد نياز است كه در واحد جداسازي هوا در مجتمع توليد مي گردد . آمونياك نيز از مجتمع هاي داخل كشور تامين مي شود.

نيروي انساني :

كل نيروي انساني شاغل در مجتمع بالغ بر 1769 نفر مي باشد كه حدود 1213 نفر فني و 556 نفر ستادي مي باشند . بر اساس سياست كلي دولت جمهوري اسلامي ايران بخشي از كارها به بخش خصوصي واگذار گرديد كه در اين راستا چندين شركت شامل 1000 نفر نيرو در بخش هاي خدماتي . تعميراتي و غيره در مجتمع فعاليت دارند .

مصارف توليدات مجتمع :

مصارف توليدات مجتمع بسيار متنوع و داراي طيف گسترده است . در بخش توليدات شيميايي كليه فراورده ها شامل اكسيد اتيلن / اتيلن گليكول – اسيد استيك / وينيل استات – دو اتيل هگزانول و بوتانلها و اتانل آمين ها به اضافه سموم علف كشها كاملا" در كشور منحصر به فرد مي باشند و نياز صنايع مهمي در كشور را تامين نموده و مازاد آنها به خارج صادر مي شود .در بخش پليمري نيز فرآورده هاي ارزشمند و استراتژيك انتخاب شده اند كه به عنوان نمونه مي توان گريدهاي مخصوص توليد سرنگ يك بار مصرف – كيسه سرم – بدنه باطري – گوني آراد – الياف و همچنين مواد اوليه ساخت بشكه هاي بزرگ به روش دوراني و نيز گريد مخصوص توليد لوله هاي آب . فاضلاب . گاز و لاستيك پي بي آر را نام برد .

اولويت مصرف فراورده هاي مجتمع براي تامين نياز صنايع داخل كشور است . در اين ارتباط توليدات مجتمع سهم به سزايي در تامين صنايع پايين دستي دارد به نحوي كه نياز بالغ بر 5000 واحد پايين دستي را تامين مي كند.

موقعيت جغرافيايي :

مجتمع پتروشيمي اراك در جوار پالايشگاه اراك در كيلومتر 22 جاده اراك – بروجرد و در زميني به وسعت 523 هكتار قرار دارد .

حفظ محيط زيست :

در طراحي مجتمع بالاترين استانداردها و معيارها جهت حفظ محيط زيست منظور شده است به نحويكه تقريبا" هيچ نوع مواد مضر به طبيعت تخليه نمي شود . نمونه بارز اقدامات انجام شده جهت جلوگيري از آلودگي محيط زيست . وجود واحد بسيار مجهز تصفيه پسابها و دفع مواد زائد در مجتمع است . در اين واحد با به كار گيري تكنولوژي پيشرفته كليه آبهاي آلوده به مواد شيميايي و روغني و پسابهاي غير بهداشتي و غيره تصفيه مي گردد. اين واحد قادر است ماهيانه بالغ بر 250000 متر مكعب آب را تصفيه نموده و به عنوان آب جبراني به سيستم آب خنك كننده مجتمع تزريق نمايد . ضمنا" كليه مواد دور ريز جامد و مايع نيز در كوره زباله سوزانده شده و دفع مي شوند . ايجاد فضاي سبز به اندازه كافي از اقدامات ديگر مجتمع در جهت حفظ محيط زيست مي باشد .



اسكان و امكانات رفاهي :

شركت پتروشيمي اراك به منظور تامين مسكن مورد نياز كاركنان به موازات احداث مجتمع طرح عظيم خانه سازي را در شهر مهاجران و در شهر اراك اجرا نموده است . پروژه خانه سازي شهر مهاجران شامل 1521واحد ويلايي و 984 واحد آپارتماني است كه در زميني به مساحت 150 هكتار در مجاورت مجتمع اجرا گرديد و هم اكنون مورد استفاده كاركنان و خانواده هاي آنها مي باشد . كليه امكانات رفاهي و فرهنگي نظير مهمانسرا . بازار . مدرسه . مسجد . دبيرستان . درمانگاه . تاسيسات تفريحي . ورزشي و ساير تاسيسات شهري در اين شهر تاسيس شده است كه نمونه بارز عمران و آبادي ناشي از اجراي طرحهاي زيربنايي در منطقه است . ضمنا" دو مجتمع آپارتماني كلا" شامل 224 واحد به اضافه چند واحد ويلايي در شهر اراك متعلق به شركت است كه همگي مورد استفاده كاركنان مجتمع مي باشند .

کنترل وروديها



کنترل UTILITY:

کنترل کميت و کيفيت UTILITY مورد نياز واحد وينيل استات از طريق رجوع به نشان دهنده ها و يا کنترل کننده هايي که بدين منظور در سيستم هاي کنترل تعبيه شده اند . انجام مي گيرد . در صورتي که اشکال در کميت و يا کيفيت UTILITY از خود واحد باشد سرپرست نوبتکاري واحد مسئول تغيير پارامترهاي کنترل و رفع اشکال مي باشد و اگر مشکل از طرف واحد سرويسهاي جانبي باشد سرپرست نوبتکاري واحد با تماس با رئيس نوبتکاري ناحيه 3 جهت رفع اشکال اقدام مي کند . رئيس نوبتکاري ناحيه 3 موظف به برقراري ارتباط با رئيس نوبتکاري ناحيه سرويسهاي جانبي جهت رفع اشکال در واحد مربوطه است . در مواقعي که لازم است تغيير در شرايط UTILITY به صورت فوري انجام گيرد سرپرست نوبتکاري واحد موظف است با سرپرست نوبتکاري سرويسهاي جانبي تماس گرفته و درخواست رفع مشکل کند . در صورتيکه احتمال تغيير در ترکيبات UTILITY ورودي داده شود . طبق روش اجرايي ازمايشگاه 72_ QP_ 001 از UTILITY نمونه گيري مي شود و ضمن ثبت در دفاتر گزارش نوبتکاري مغايرتها از طريق رئيس نوبتکاري ناحيه 3 به اطلاع رئيس نوبتکاري سرويسهاي جانبي جهت رفع انها رسانيده مي شود و همزمان سرپرست نوبتکاري واحد تغييرات لازم را به منظور حفظ شرايط عملياتي به سيستم اعمال مي کند



کنترل خوراک :

خوراک اين واحد شامل اتيلن ، اکسيژن و اسيد اسيتيک ميباشد . گاز اتيلن از واحد الفين ، اکسيژن از واحد هوا و سوخت و اسيد اسيتيک از واحد AA وارد ميشوند . طبق روش اجاريي آزمايشگاه به شماره 001 – 72-QP از خوراک ورودي نمونه گيري ميشود و سرپرست نوبت کاري واحد VA مسئول بررسي نتايج آزمايش و تغييرات فرايندي لازم بر اساس مشخصات کيفي خوراک طبق روش اجرايي نظارت بر بهره برداري به شماره 001 – 70-QP و روش اجرايي کنترل شرايط بهره برداري به شماره 001 – 42-QP ميباشد .

در صورت بروز اشکال در کيفيت و يا کميت خوراک سرپرست نوبت کاري واحد با رئيس نوبت کاري ناحيه 3 تماس گرفته و خواهان رفع مشکل ميگردد .

رئيس نوبت کاري ناحيه 3 موظف به برقراري ارتباط با رئيس نوبت کاري واحد اليفين ( اگر اشکال در مورد اتيلين ورودي باشد ) و با رئيس نوبت کاري واحد سرويس هاي جانبي ( اگر اشکال در مورد اکسيژن باشد ) است .

اگر کيفيت يا کميت اسيد اسيتيک ورودي اشکال داشته باشد، سرپرست نوبتکاري واحد VA مستقيماٌ با سرپرست نوبتکار واحد AA تماس گرفته و مشکل را برطرف خواهد کرد .

در مواقع اطراري سرپرست نوبتکاري واحد مي تواند مستقيماٌ با هر يک از واحدها تماس گرفته و مشکل را به سرپرست نوبتکاري واحد مربوطه اطلاع دهد .



کنترل مواد شيميايي:

الف ) کنترل کيفيت :

به طور کلي کنترل کيفيت مواد شيميايي مورد نياز واحد وينيل استات تا لحظه تحويل از طرف انبار به واحد به عهده مهندسي فرايند واحد بوده و مطابق روش اجرايي نظارت بر بهره برداري به شماره 70 - QP - 001 انجام مي گيرد . چک و کنترل کيفيت مواد شيميايي دريافتي از انبار از لحظه تحويل تا پايان زمان مصرف مطابق انچه در بتد 4 – 2 روش اجرايي کنترل شرايط بهره برداري مجتمع به شماره 42 – QP—001 آمده است بعهده بهره برداري واحد VA مي باشد .




ب) کنترل کميت :

کميت مواد شيميايي از طريق مشاهده موجودي اين مواد در ظروف ذخيره و يا ثابت مقادير مصرف شده صورت مي گيرد .



کنترل روغن ها و گريس ها :

مشخص نمودن نوع روغن يا گريس مصرفي براي دستگاههاي دوار و نيز تامين ان به عهده تعميرات مکانيک مي باشد . MAKE - UP نمودن روغنها در صورتيکه به تجهيزات خاصي نياز نداشته باشد به عهده بهره برداري و در غير اين صورت بر عهده تعميرات مکانيک است . مسئوليت مشخص کردن وضعيت بازرسي و ازمايش روغنها ( کنترل و LABELING ) از لحظه تحويل در واحد و در زمان مصرف به عهده نوبتکاران سايت زير نظر سرپرستان نوبتکاري مي باشد .



راه اندازي و توقف واحد :

سرپرست نوبتکاري واحد مسئول ايجاد و هماهنگيهاي لازم . تقسيم کار . نظارت بر انجام کليه فعاليتهاي لازم در هنگام راه اندازي توقف نرمال يا اضطراري واحد بر اساس دستور العملهاي مندرج در OPERATING MANUAL . روش اجرايي نظارت بر بهره برداري 70 – QP – 001 . روش اجرايي کنترل شرايط بهره برداري 42 – QP – 001 و دستور العمل آمادگي و واکنش در شرايط اضطراري واحد 84 – EW – 002 VA و دفتر دستور العملهاي موجود در واحد وينيل استات مي باشد .












شرايط عادي عمليات و سيستم کنترل

شرايط عادي عمليات :

پايداري شرايط نرمال عملياتي جهت تداوم توليد محصول ON SPEC توسط سيستم هاي کنترل طبق دفتر دستورالعمهاي واحد . روش اچرايي نظارت بر بهره برداري 70- QP – 001 و دستورالعملهاي مندرج در OPERATING MANUAL انجام مي گيرد . مسئوليت نظارت بر صحت عملکرد تجهيزات و برطرف کردن مغايرتها با سرپرست نوبتکاري واحد مي باشد .



شرايط غيرعادي و يا اضطراري عمليات :

کنترل واحد در شرايط غيرعادي و يا اضطراري عمليات مطابق با دستورالعمل آمادگي و واکنش در شرايط اضطراري واحد VA به شماره 84 – EW – 002 صورت مي گيرد.



سيستم کنترل واحد :

سيستم کنترل واحد وينيل استات از نوع CONVECTIONAL مي باشد که هر LOOP توسط يک CONTROLLER کنترل مي گردد . همچنين سه سيستم PLC مضاعف مجزا وجود دارد . که وظيفه آنها کنترل ALARM . INTER LOOK .MONITORING . DATA LOGGING مي باشد .

جهت افزايش امکان بررسي قسمتهاي مختلف و کنترل بهتر . ثباتهايي وجود دارد که وضعيت دما . فشار و سطح مايع را بطور مداوم ثبت مي کند . همچنين يک سيستم ايمني و آتش نشاني در اتاق کنترل وجود دارد که با ارسال خطا ( فعال شدن سيستم ALARM ) وجود دود و آتش در نواحي مختلف واحد را هشدار مي دهد و بوسيله آن مي توان کليه امکانات ايمني را فعال نمود .

ثبت و بايگاني داده ها :

به منظور حفظ سوابق عملياتي و کنترل عملکرد و تجهيزات و مقادير فرآيندي در فرمهاي LOG SHEET از شماره 84- QFI -023 TO 84 – QFI – 001 ثبت و بايگاني مي گردد. نوبتکاران ارشد اتاق کنترل و سايت مسئول ثبت مقادير و اعمال مغايرتها به سرپرست نوبتکاري هستند و سرپرست نوبتکاري موظف به انجام هماهنگي هاي لازم و نظارت بر اعمال تغييرات در شرايط فرآيندي مي باشند . تمامي فرمهاي LOG SHEET بايد از طرف سرپرست نوبتکاري کنترل شود .

ساعات کارکرد هر يک از ماشين آلات واحد در فرمهاي گزارش هفتگي به شماره 84 – QFI – 028 TO 84 – QFI – 023ثبت و جهت اقدامات لازم به اداره برنامه ريزي تعميرات ارسال مي گردد .
دسته بندی: فنی و مهندسی » صنایع

تعداد مشاهده: 1659 مشاهده

فرمت فایل دانلودی:.zip

فرمت فایل اصلی: doc

تعداد صفحات: 102

حجم فایل:125 کیلوبایت

 قیمت: 24,900 تومان
پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود.   پرداخت و دریافت فایل
  • محتوای فایل دانلودی: